Boek afspraak

Botox

Rimpels verminderen met een botox behandeling

Botox (botuline toxine) wordt veel gebruikt voor het verzachten van van diverse rimpels. Zo kan botox een fronsrimpel, kraaienpootjes en de lijnen op het voorhoofd minder zichtbaar maken.  Er kan zelfs een kleine lift van de wenkbrauwen mee uitgevoerd worden. Ook is botox effectief bij de zogenaamde 'rokerslijntje' of ook wel 'barcode' genoemd; de lijntjes op de bovenlip. Het effect van een botox behandeling is na ongeveer 1 week zichtbaar en houdt 3-6 maanden aan.

Wat is Botox?

Botuline toxine is een stof die ervoor zorgt dat spieren tijdelijk hun werking verliezen. Net als Pepsi, Tesla is 'Botox' een merknaam voor botuline toxine. In de volksmond hebben we het vaak over 'botox'.

Er zijn verschillende merken botuline toxine. Botox en Dysport zijn de duurste merken op de markt. Dit zijn veelvuldig wetenschappelijk onderzochte producten, veilig en van hoge kwaliteit. Naast de hoogste kwaliteit hebben deze merken een groter verspreidingsgebied en een effectievere, langere werking. Wil je dan ook zeker zijn van een mooi en lang resultaat, dan kun je voor een van deze merken kiezen. Daarnaast zie je ook dat andere merken gebruikt worden. Een andere, nieuwe variant is Bocouture. Hiervan wordt gezegd dat er net wat minder eiwitten, bijstofjes, inzitten, waardoor het minder reactie geeft.
De bekende merken botuline toxine worden geproduceerd door de drie grootste en bekendste fabrikanten van botox en fillers ter wereld. Andere merken botox die niet geregistreerd zijn, kunnen onveilig en onbetrouwbaar zijn.

Wat is het effect van een botox behandeling?

Met een subtiel prikje wordt in het spiertje wat zorgt voor de rimpel een kleine hoeveelheid botulinetoxine, ofwel 'botox' ingespoten. De werkzame stof i(botuline toxine) zorgt ervoor dat het signaal van de aansturende zenuw niet aankomt bij de spier waardoor deze zich ontspant. Doordat de spier zich ontspant, komt het gebied tot rust en trekt de huid uit de plooi waardoor de rimpels verminderen of zelfs helemaal verdwijnen. Gemiddeld neemt de diepte van rimpels tot wel 90% af! Een paar dagen na de behandeling begin je het effect al te merken, de rimpels worden zichtbaar minder en de huid wordt strakker. Het effect van een botox behandeling is per persoon verschillend maar houdt gemiddeld 3-5 maanden aan. Tijdens de periode dat botox werkzaam is, voorkomt het ook de vorming van nieuwe rimpels. Botox wordt daarom veel gebruikt door jongvolwassenen. Botuline toxine is volledig natuurlijk afbreekbaar en de effecten zijn volledig omkeerbaar. Benieuwd naar de tarieven? Bekijk hier de kosten van een botox behandeling.

Rimpels verminderen met botox in Castricum en omgeving

Het idee dat de 'botox' die er gebruikt wordt overal hetzelfde is, en dat het kant en klaar wordt aangeleverd zijn misvattingen.

Helaas is er naast deze veilige en bekende merken ook merkloze botox in omloop, de zogenaamde 'Chinese botox', wat helaas ook in Nederland wordt gebruikt. Deze onbekende middelen zijn van twijfelachtige kwaliteit en spotgoedkoop. Na gebruik van dit soort onbekende middelen zijn gevaarlijke bijwerkingen te verwachten!

Mijn advies: vraag je behandelaar altijd naar het merk waarmee je wordt behandeld en laat dit indien gewenst vastleggen in je persoonlijk patiënten paspoort.

Bij SKINiQ wordt uitsluitend met de uiterst veilige A-merken Azzalure® en Letybo® gewerkt! 

Na een behandeling met botuline toxine

Rimpels verwijderen met botox is zeer veilig. Bijwerkingen die gezien worden bestaan voornamelijk uit reacties op de injectieplaats welke bestaan uit een rood plekje zo groot als een speldenknop. Dit is echter altijd tijdelijk en altijd van voorbijgaande aard. 

Tijdens het consult krijg je uitgebreide informatie over de werking en mogelijke bijwerkingen van een behandeling met botuline toxine en wordt de tijd genomen om je vragen te beantwoorden. Ook rimpels verminderen voor een jeugdige en frisse uitstraling? Maak hier vrijblijvend een afspraak.

Botox als middel tegen depressie

Onderzoekers hebben ontdekt dat een botox behandeling óók een zeer effectief middel is tegen depressie.
Aan het onderzoek namen 30 chronisch depressieve patiënten deel. De deelnemers werden verdeeld in 2 groepen; 15 patiënten ontvingen een injectie met botox en de andere 15 patiënten ontvingen een injectie met placebo (zoutoplossing). Zowel behandelaar als patiënt waren niet op de hoogte over de inhoud van de injectie.
Bij mensen die de botox geïnjecteerd hadden gekregen werden na twee weken al positieve resultaten gevonden, en na 6 weken waren de depressie symptomen met gemiddeld 47,1% afgenomen. Bij de andere groep waren amper verbeteringen te zien. Deze bevindingen zijn inmiddels ook gezien in 5 andere grote wetenschappelijke studies waar in totaal 194 patiënten aan deelnamen (Parsaik et al., 2016)

Reden om het onderzoek te starten was voor de wetenschappers de signalen van patiënten die na een botox behandeling aangaven beter gehumeurd te zijn. Botox verlamt de zenuwen die de gelaatspieren aansturen: de (boze) frons verdwijnt. De studies lijken het idee te bevestigen dat gezichtsuitdrukkingen er niet alleen zijn om emoties op andere over te brengen, maar belangrijk zijn voor de geëmotioneerde persoon om eigen gevoelens te identificeren en te ervaren.

Weinig bijwerkingen

De behandeling heeft volgens de onderzoekers (artsen) relatief weinig bijwerkingen en is zeer efficiënt. Eén spuitje heeft meerdere maanden effect in tegenstelling tot antidepressiva die dagelijks ingenomen dienen te worden en waarbij de kans op vervelende bijwerkingen relatief groot is.

Worden de kosten vergoed door de zorgverzekering?

Behandelingen van botox tegen overmatig zweten en bijvoorbeeld migraine worden, afhankelijk van de specifieke situatie, vergoed. De behandeling tegen depressie staat nog in de kinderschoenen. Kijk in de polis van uw zorgverzekering of een botox behandeling voor therapeutische toepassingen een optie is en informeer naar de mogelijkheden voor een vergoeding. Een positieve referentie van een bevoegde behandelaar kan helpen de verzekering te overtuigen van de medische noodzaak van de behandeling. Saskia Leeenders, MSc. is een bevoegd behandelaar (Specialist art. 14 en 36 Wet BIG).