Boek afspraak

Behandeling overmatig zweten

Overmatig zweten komt heel veel voor. In uitzonderlijke gevallen is er een medische oorzaak, maar bij veruit de meeste mensen die een grote zweetproductie hebben is de oorzaak onschuldig. Toch kan de zweetproductie zo fors zijn dat het belemmerend werkt in het dagelijks leven (werk, uitgaan, sport) of dat bepaalde activiteiten, zoals autorijden (glippend autostuur) bemoeilijkt worden.

Behandeling

Botox kan toegepast worden voor de handpalmen, de voetzolen en de oksels. In de praktijk blijkt de behandeling vooral geschikt voor overmatig zweten in de oksels. Het zweten blijft uit, de oksels blijven droog.

Behandeling van de oksels is nauwelijks pijnlijk en het effect houdt relatief lang aan. Behandeling van voeten en handen is meestal zo pijnlijk dat speciale verdovingstechnieken nodig zijn. De werking houdt aan de handpalmen en de voetzolen ook meestal niet erg lang aan.

Voor- en nadelen

Nadat de botox is ingespoten (kleine prikjes) zorgt het ervoor dat de stof (botuline toxine) het ‘zweetsignaal’ tussen de zenuwtjes in de huid en de zweetklieren gaat blokkeren. De zweetproductie neemt dan sterk af of stopt geheel (oksels). Dit proces duurt ongeveer 7 tot maximaal 14 dagen waarna de zweetproductie volledig is gestopt. Het effect van de behandeling houdt een aantal maanden aan, daarna neemt de zweetproductie weer heel langzaam toe. Er groeien dan namelijk weer nieuwe zenuwuiteinden aan om de geblokkeerde zenuweinden te vervangen.

Veiligheid

Botuline toxine is een buitengewoon veilig geneesmiddel. Botuline-toxine beïnvloedt de zenuwuiteinden die gevoelig zijn voor aanraking of pijn niet, maar als het in contact komt met zenuwen die spieren bedienen, wordt de werking hiervan ook tijdelijk geremd. Deze bijwerking komt maar zeer zelden voor. Sommige mensen die behandeld zijn met botuline-toxine hebben ervaren dat de zweetproductie elders op de huid iets toeneemt. Dit wordt ‘compensatoir zweten’ genoemd. Dit effect is zeldzaam, meestal licht en van voorbijgaande aard. Botuline-toxine therapie wordt niet toegepast bij zwangere vrouwen.

Niet iedereen reageert op dezelfde manier op de injecties. Gemiddeld zal bij 90% een duidelijke verbetering van de klachten worden bereikt die de kwaliteit van leven van de patiënten verhoogt.

Meer weten, boek hier je vrijblijvende afspraak.