Boek afspraak

Alles wat je nog niet wist over Botox

Door Saskia Leenders, MSc.,

Wat is Botox precies?

Het woord Botox zelf is een merknaam, maar ook een verkorte versie van het woord botulinetoxine. Dit is de wetenschappelijke benaming van een natuurlijk eiwit dat de spieren ontspant/verlamt. De stof wordt gemaakt door een bacterie met de naam Clostridium Botulinum. Deze bacterie komt voor in bossen, meren en kustwateren. De medische wetenschap ontdekte in de loop der jaren diverse nuttige toepassingen voor botulinetoxine. De stof wordt onder meer ingezet tegen tandenknarsen, spanningshoofdpijn en migraine. Mensen die last hebben van overmatig transpireren, kunnen eveneens baat hebben bij een behandeling met botulinetoxine. De hersenen sturen namelijk een signaal richting de zweetklieren, maar botulinetoxine blokkeren de neurotransmitters, waardoor dat signaal zijn doel niet bereikt. Het meest bekend is echter het gebruik van botulinetoxine in de cosmetische branche.

Hoe wordt Botox toegepast in de cosmetische branche?

Voor cosmetisch gebruik werken we met drie zones; de frons, het voorhoofd en de kraaienpootjes. Minder bekend – maar zeker effectief – zijn kleine verbeteringen door plekjes te behandelen zoals kuiltjes in de kin, lijntjes aan weerszijden van de neus ('bunny lines') en het verzachten van de lijntjes op de bovenlip. De stof kan ook gebruikt worden voor contourverbetering. Deze behandeling is misschien niet bij iedereen bekend. Middels een Botoxbehandeling op de kaaklijn kunnen kauwspieren minder prominent gemaakt worden, waardoor klachten als tandenknarsen en kaakklemmen aangepakt worden. Tevens zorgt de behandeling voor een 'zachter uiterlijk'. Deze behandeling is zeer populair onder Aziatische vrouwen.

Hoe lang is het effectief?

Na het inspuiten van Botox duurt het sowieso een aantal dagen voordat het effect zichtbaar zal zijn. Botox werkt doorgaans binnen vier tot zeven dagen met een maximaal effect rond de twee weken. Je kunt ervan uitgaan dat het effect gemiddeld vier maanden aan zal houden. Echter, dit verschilt per persoon. Voor sommige mensen met bijvoorbeeld sterke oogspieren en veel mimiek kan het effect iets korter zijn.

Kun je immuun worden voor Botox?

In de regel kan dit gebeuren, maar de kans is echt heel klein. Er zijn mensen die na (te) regelmatig gebruik antistoffen tegen Botox aanmaken. Als dit het geval is, valt het te overwegen om even een periode te wachten en vervolgens te switchen naar een ander merk. Onderzoek laat zien dat in veel gevallen de Botox dan toch weer effectief blijkt.

Kan het misgaan?

Botox kan een fantastisch mooi resultaat geven, mits het door een ervaren Wet BIG-bevoegd behandelaar wordt toegediend. De hoeveelheid en de locatie luisteren heel nauw en het is belangrijk dat de behandelaar ook artistiek inzicht heeft. Het vermogen om als specialist in 3D te kunnen observeren is heel belangrijk. Een prikje hier kan leiden tot een verandering daar. Het is heel belangrijk om het totale eindplaatje voor ogen te hebben. Vaak zie je in de media toch foto's voorbijkomen van sterren die helemaal 'strak' staan. Zelf ben ik altijd voor een natuurlijk resultaat. Je wilt dat collega´s en vrienden zeggen 'Goh, wat zie jij er uitgeslapen uit' en niet 'Goh, bij wie ben jij geweest'. Ik kies zelf altijd voor een gedoseerd gebruik. Mensen komen bij mij voor een 'natuurlijk' resultaat met als doel de huid te verjongen en frisser te maken en niet om die spier compleet plat te leggen.

Kun je een slecht uitgevoerde behandeling herstellen?

Wanneer er toch te veel Botox is ingespoten, kun je niet veel meer doen dan wachten totdat het effect afzwakt. Het is ook een optie om een tegenwerkende spier ook behandelen. Ik zie wel eens dames voorbijkomen die elders te veel Botox hebben gehad op het voorhoofd, waardoor de wenkbrauwen net te ver omhoog (of uit elkaar) schieten en dat is niet mooi. Het kan ook nog de andere kant op gaan: door verkeerd inspuiten kunnen de oogleden ook gaan hangen. Gelukkig zijn dit echt uitzonderingen maar het is dus zeker belangrijk dat de behandelaar de anatomie van het gezicht begrijpt en precies weet waar hij of zij de naald moet zetten.

Is het schadelijk?

Nee, Botox is niet schadelijk. Het wordt al meer dan dertig jaar gebruikt in de geneeskunde en er zijn vele studies uitgevoerd naar lange- en kortetermijngevolgen van Botox. De hoeveelheden die gebruikt worden voor cosmetische doeleinden leveren geen gevaar op.

Zijn er ook mannen die Botox gebruiken?

Absoluut! Botox wint momenteel enorm aan populariteit onder de mannen. Bij mannen is het 'natuurlijke' resultaat misschien nog wel meer belangrijk dan bij vrouwen. Daarnaast komen mannen vaak voor Botox om overmatige transpiratie te behandelen.

Wordt Botoxgebruik ook wel eens afgeraden?

Tijdens een intakegesprek bespreek ik altijd goed de verwachtingen van de cliënt. Soms is het probleem statische rimpels of spieren rondom de actieve mimiek. In dat geval kan beter bijvoorbeeld een filler of skinbooster op basis van hyaluronzuur worden gebruikt. Botox is echt alleen geschikt voor bepaalde spieren en dynamische rimpels. In sommige gevallen moeten statische rimpels dus eerst opgevuld worden met een filler. Vervolgens kunnen we wel Botox inspuiten om verder ontwikkeling van die rimpel tegen te gaan. Verder wordt Botox afgeraden tijdens de zwangerschap of wanneer de persoon actieve ontstekingen heeft op de injectieplaatsen.

Baby-Botox

Wil je rimpelvorming een halt toeroepen, maar niet je mimiek en bewegingsmogelijkheid verliezen, dan is Baby-Botox een mooie oplossing. Bij deze behandeling werken we met een kleine hoeveelheid botulinetoxine, waarbij slechts een vermindering van de bewegingsmogelijkheid zal optreden; de spieren functioneren dan nog wel. Het effect zal ook van kortere duur zijn, reken op zo´n twee maanden. Deze behandeling is zeer populair onder acteurs en modellen, die mimiek nodig hebben voor hun job.

Maak een afspraak

Bij SKINiQ kun je terecht met een specifieke rimpel, een vermoeide blik, een norse uitstraling of misschien wil je er gewoon weer een paar jaartjes jonger uit zien.

Terug naar overzicht